San o čokoladi, karameli i višnji – predstavljena Mađarska torta 2025. godine

Udruga Mađara

Continue reading at https://dailynewshungary.com/hr/cake-of-hungary-2025-unveiled/ | DailyNewsHungary

DCJ Stílusgyakorlat, slastica od čokolade, karamele i višanja koju je izradila tvrtka Kézműves Cukrászda u Gyuli, proglašena je ovogodišnjom tortom Mađarske, dok je verzija bez šećera – Álmodozó, kreacija od čokolade i višanja slastičara Alfréda Kovácsa iz Édes Vonal Cukrászde u Vácu – pobijedila u kategoriji bez šećera, objavili su dužnosnici u četvrtak na dodjeli nagrada održanoj u mađarskom parlamentu. Na događaju je predstavljen i kruh za Svetog Stjepana za 2025. godinu. Predstavljen Mađarski kolač 2025. László Selmeczi, generalni direktor Mađarskog slastičarskog ceha, istaknuo je da je ovo 19. godišnje natjecanje u pripremi mađarskih torti, koje se ove godine održava u čast 140. obljetnice Doboš torte. Natjecatelji su trebali uključiti sastojke karakteristične za Doboš tortu, u slobodno odabranim količinama i na odabrane načine, uz barem jedan artikl iz određene košarice sastojaka. The DCJ Stilusgyakorlat, koju je stvorio Slastičarna Kézműves u Gyuli, opisana je kao suvremena verzija tradicionalne Doboš torte. Sastav spaja tradiciju i inovaciju: odvažni okusi višnje, čokolade i karamele, vertikalno slaganje slojeva i kontrastne teksture imaju za cilj pružiti ne samo desert, već nezaboravno kulinarsko iskustvo.

Mađarska torta 2025., DCJ Style Practice. Fotografija: Facebook/Udruga mađarskih slastičara

Mađarska torta 2025., DCJ Style Practice. Fotografija: Facebook/Udruga mađarskih slastičara Izgrađena na klasičnoj podlozi od biskvita bogatoj maslacem, prozračna čokoladna krema od maslaca prekrasno se slaže s želeom od višanja. Vertikalni presjek nudi vizualno upečatljiv dizajn, dok međuigra kiselkaste višnje, glatke čokolade i prepoznatljive karamele pruža pravi gurmanski užitak.

Foto: MTI

MTI Ključni sastojci Ključni sastojci uključuju rakiju od višnje koja poboljšava okus želea, bademove praline i krhki badem, kao i glazuru od mliječne čokolade koja dodaje složenost okusu i prezentaciji. Donji sloj premazan je tradicionalnim Dobos karamelom za hrskav završetak, odajući počast Józsefu C. Dobosu. Osim toga, bademov nugat i bademov krhki badem u podnožju dodaju dodatnu dubinu okusu i teksturi, prema Selmecziju. Nándor László, predsjednik žirija natjecanja za kolače bez šećera, istaknuo je da natjecanje, koje je 14. put organizirala Zaklada One Drop of Attention, potiče slastičare da koriste sastojke koje je odobrilo Mađarsko dijetetsko udruženje. Ovogodišnji pobjednički kolač bez šećera, Álmodozó, evocira okuse mađarskih klasika poput Lúdlába i Rigójancsija, ali bez dodanog šećera. Njegova jedinstvenost leži u smjelom spoju čokolade i višnje.

Ovogodišnji pobjednički kolač bez šećera, Álmodozó. Foto: MTI

Ovogodišnji pobjednički kolač bez šećera, Álmodozó. Foto: MTI Torta se sastoji od slojeva biskvita od kakaa i badema punjenih kompotom od višanja s cimetom i chia sjemenkama, prelivenih lagano slatkom kremom od mliječne čokolade. Hrskavi čokoladni element napravljen od zrna kakaa skriven je između slojeva za dodatnu teksturu. József Septe, predsjednik Mađarske udruge pekara, izvijestio je da je za 70. godišnje natjecanje u izradi kruha za Svetog Stjepana pristiglo gotovo 14 prijava od strane deseaka tvrtki u tri kategorije.

Kruh za dan svetog Stjepana

Titulu kruha za Svetog Stjepana osvojio je Balmaz Sütöde u Balmazújvárosu sa svojim kruhom Alföldi Pajta na bazi pira. U kategoriji inovacija pobijedila je pekara Varga iz Mórahaloma sa svojim mediteranskim kruhom s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dok je u kategoriji slojevitih tijesta prvo mjesto osvojila pekara Három Tarka Macska sa svojim „Kolovozskim snom“, tijestom punjenim browniejem i umakom od višanja.

Kruh za Svetog Stjepana, autor Balmaz Sütöde. Fotografija: MTI

Nagrađivani kolači i kruhovi bit će prvi put dostupni za kušanje 20. kolovoza na događaju „Ulica okusa“.

Continue reading at https://dailynewshungary.com/hr/cake-of-hungary-2025-unveiled/ | DailyNewsHungary